Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Μάθετε στα παιδιά σας αυτόν τον υπέροχο, μαγικό, αλλιώτικο κόσμο!

Μπαίνοντας στο μετρό σήμερα είδα μια πολύ όμορφη εικόνα. Ένα αγοράκι 8-9 ετών με ένα παιδικό βιβλίο στα χέρια του καθόταν δίπλα στη μαμά του που διάβαζε αγγλικό μυθιστόρημα.


Χαμογέλασα και γύρισα πολλά χρόνια πίσω, όταν σαν παιδί και εγώ, καθόμουνα δίπλα στη μαμά μου και διαβάζαμε παρέα. Μόνο που τότε όπως δεν υπήρχαν και πολλά παιχνίδια, δεν υπήρχαν και βιβλία για παιδιά. Αν εξαιρέσει κανείς τα κόμικς, δεν κυκλοφορούσε κάποιο παιδικό έντυπο. Θυμάμαι τη μαμά μου που έψαχνε πολύ προσεκτικά σε βιβλία για ενήλικους, κατάλληλα βιβλία για μένα, που θα μπορούσα να κατανοήσω, θα μου άρεσαν σαν ιστορίες, δεν θα με κούραζαν σαν γραφή. Ήθελε να αγαπήσω το βιβλίο και το κατάφερε.



Λίγο αργότερα δειλά δειλά εμφανίστηκαν ξένα παιχνίδια προσχολικής ηλικίας και βιβλία για εφήβους, ξένων συγγραφέων μεταφρασμένα στα Ελληνικά. Βλέπετε εδώ στην Ελλάδα, ακόμα και αν γράφονταν παραμύθια και ιστορίες για παιδιά, δεν έφταναν στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου. Οι δημιουργοί δεν έβρισκαν ανταπόκριση, οι εκδότες φοβόντουσαν μια τέτοια ‘επένδυση’. Ήταν μια ανεξερεύνητη γωνιά της ευρύτερης αγοράς που οι ‘ειδικοί’ δεν ήξεραν πως να προσεγγίσουν. Πάντα θεωρούσαν, και όχι άδικα, πως τα παιδιά ήταν δύσκολο κοινό. Οι νουθεσίες παιδαγωγών και ειδικών, η ξένη κουλτούρα, η ολοένα αυξημένη ζήτηση, βοήθησαν και καθιέρωσαν το παιδικό βιβλίο ως απαραίτητο εργαλείο για μια σωστή ανάπτυξη των παιδιών.



Και ερχόμαστε στο σήμερα που το παιδικό βιβλίο καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς, που οι συγγραφείς του όχι μόνο δεν ντρέπονται όπως παλιά, αλλά καμαρώνουν για τα έργα τους, που τα ίδια τα παιδιά λατρεύουν να παίρνουν ως δώρα. Δίπλα στα ολοένα βελτιωμένα μοντέλα κινητών και tablets, υπάρχουν και ιστορίες για δράκους, νεράιδες, ήρωες παιδιά ή ζώα, παραμυθένιους κόσμους, με μηνύματα κατανοητά για τα παιδικά μυαλουδάκια που τα συνεπαίρνουν, τα διδάσκουν, τα ψυχαγωγούν. Μάθετε στα παιδιά σας αυτόν τον υπέροχο, μαγικό, αλλιώτικο κόσμο!
 

http://heartbeatradio.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου